Manifest del PSC del Vendrell en homenatge a la II República

Ofrena floral PSC vendrell República

Ens trobem avui aquí per retre el nostre homenatge i donar un sincer record a un dels períodes de la història d’Espanya on més es va treballar pel progrés i la justícia social de la ciutadania d’aquest país. Estem parlant de la II República Espanyola que es va proclamar en un dia lluminós com el d’avui, un 14 d’abril de 1931.

Ja han passat 83 anys d’aquesta data que va obrir la porta a un govern que tenia un projecte modernitzador d’Espanya. Una Espanya que deixava enrere una monarquia incapaç i grisa per rebre il•lusionada un nou projecte de país. El govern de la República volia posar l’estat espanyol al nivell de les principals democràcies europees i va emprendre mesures capdavanteres pels que fa als drets socials i democràtics de la ciutadania transformant el país en un dels sistemes democràtics més progressistes de tot Europa.

Un moment de la lectura del manifest realitzat per la regidora Laia Gomis

Un moment de la lectura del manifest realitzat per la regidora Laia Gomis

Perquè va ser amb el govern de la II República Espanyola quan es van instaurar mesures com el sufragi universal (les dones van poder participar a les eleccions per primer cop a Espanya l’any 1933), es va treballar per l’eliminació de privilegis entre la noblesa, es va apostar per la laïcitat de l’estat enfront l’anterior i també posterior connivència amb l’Església Catòlica, també es va reconèixer el matrimoni civil i el divorci. Fins i tot, en un tema com el dret a l’avortament, a Catalunya es va aplicar una de les lleis més progressistes d’Europa, fet que contrasta amb l’actual contrarreforma del govern central.

Unes polítiques amb les que es construïen uns valors dels quals els socialistes en vam ser impulsors en aquells moments, i ara en som hereus directes. Valors com la igualtat, la justícia social, els drets de la ciutadania i, en particular, de la dona, la participació democràtica oberta a tota la societat, la construcció d’un estat federal plurinacional i l’aposta per uns serveis públics de qualitat i universals.

Aquests valors continuen ben vius en el nostre ideari i en la nostra societat. Vuitanta tres anys després de la proclamació de la Segona República els valors universals de justícia, igualtat i llibertat són ben palpables entre els ciutadans però també depèn de tots nosaltres i de la defensa que en fem que les generacions futures els puguin gaudir.

I tot això, ho diem des d’aquest simbòlic indret del Vendrell, al costat d’aquesta tomba on hi ha dipositades les restes mortals dels soldats caiguts en defensa de la democràcia i de la legalitat republicana, en defensa d’aquests valors universals que mai hem d’oblidar.

Ofrena REP 2014 III

Acerca de pscvendrell

Treballem per millorar la nostre vila. Aquest espai vol ser un lloc de debat plural i participatiu obert a tots els vendrellencs i vendrellenques. També ens pots trobar a twitter @PSCVendrell i a Facebook, o a la pàgina web www.marticarnicer.cat i a elvendrell.socialistes.cat
Esta entrada fue publicada en Catalunya, El Vendrell, Espanya, Europa, Historia, Kenneth Martinez, Martí Carnicer, Política local, Societat y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s