III República

Regidor del PSC a l'Ajuntament del Vendrell

Kenneth Martínez, regidor del PSC a l’Ajuntament del Vendrell

L’anunci d’abdicació del rei Joan Carles I és un fet de transcendència històrica. Joan Carles és un personatge de dimensió històrica, que serà objecte d’estudi en el futur per part dels historiadors, que amb les seves interpretacions generaran el debat sobre la valoració del seu regnat. Però fins llavors, és innegable que una persona que ha sigut el cap de l’estat durant 39 anys se l’ha de valorar en el seu conjunt i en la seva dimensió pública.

Joan Carles va ser proclamat rei desde la emoción en el recuerdo a Franco dos dies després de la mort del dictador, i va assumir tots els poders que fins llavors havia ostentat el mateix Franco. El nou rei (i els seus assessors) van ser prou intel•ligents, encara que només fos per salvar la pròpia corona, per entendre que Espanya no podia continuar sent la rara avis d’Europa després de 40 anys de dictadura. Per tant, calia normalitzar el país en el context europeu, integrant-lo en els països democràtics, en la CEE i en l’OTAN com una monarquia parlamentària, assimilable a la de Gran Bretanya, Bèlgica, Països Baixos o les monarquies escandinaves. Amb la Constitució de 1978, el rei renunciava a tot el seu poder i les seves funcions es limitaven a les representatives; el Rey es el Jefe del Estado (i de l’exèrcit), símbolo de su unidad y permanencia, arbitra y modera el funcionamiento regular de las instituciones y asume la más alta representación del Estado Español en las relaciones internacionales. Des de llavors, i sent conscients que la transició també va implicar la renúncia a jutjar el franquisme i permetre la continuïtat econòmica i social dels seus hereus, Espanya ha progressat enormement, arribant a assolir quotes de progrés social que ens normalitzen respecte els nostres veïns europeus més importants.

Tot aquest període d’èxit històric s’ha esgotat, les nostres bases de desenvolupament econòmic, social i pacte polític s’han de renovar, ja no serveixen per a les noves circumstàncies. Cada generació necessita sentir-se protagonista de la construcció d’un nou projecte col•lectiu, si no corre el risc d’allunyar-se emocionalment de la política (corresponsabilitat de tots en la governança) i acabar veient-la com una estructura buida, de domini o imposada.

L’abdicació del rei Joan Carles no és una decisió sense intencionalitat política al darrere, per tant, la successió anirà acompanyada de reformes polítiques àmplies. En el S.XXI i amb el grau de maduresa de la societat espanyola ja no és viable una simple successió basada en la gracia de Dios, en el dret de conquesta o per herència familiar com en el passat. Necessitarà la legitimació de la sobirania nacional. Ningú posa en dubte que el príncep Felip sigui una persona preparada i qualificada, però segur que és conscient que, a l’igual que el seu pare va fer, requereix d’avals més enllà de la seva imatge i la seva popularitat en el paper couché. Aquesta legitimació només l’aconseguirà si lidera reformes profundes i valida en referèndum el règim monàrquic.

No obstant, la Història avança, i la modernitat i la millora democràtica exigeix estendre l’ideal d’igualtat, la cultura de l’esforç i la meritocràcia. La màxima magistratura de l’Estat no pot ser una excepció, tot el contrari, ha de ser l’exemple. La República és el règim polític que necessita Espanya per impulsar una nova etapa històrica. En el cas català, sense el pecat original d’una posició de subordinació que per a molts representa la dinastia borbònica. Ni la corona, ni una sola persona, pot ser el símbol ni el garant de tot un país, ha de ser la voluntat col•lectiva de tots els ciutadans. El pacte polític i contracte social per obrir un nou període de progrés passa per una república que renovi els pactes lliurement establerts entre els ciutadans i els diferents territoris de l’Estat.

Kenneth Martínez
Militant del PSC

Anuncios

Acerca de pscvendrell

Treballem per millorar la nostre vila. Aquest espai vol ser un lloc de debat plural i participatiu obert a tots els vendrellencs i vendrellenques. També ens pots trobar a twitter @PSCVendrell i a Facebook, o a la pàgina web www.marticarnicer.cat i a elvendrell.socialistes.cat
Esta entrada fue publicada en Catalunya, Eleccions, Espanya, Europa, Historia, Kenneth Martinez, Política general, PSC Vendrell, Societat y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a III República

  1. Albert dijo:

    D. Juan Carles I mai va arribar a tindre el poder que va tindre Franco Kenneth. El Govern d’espanya li va donar només certes obligacions.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s